Kirjoittanut

Anton Huovila

Julkaistu

02.03.2023

Videomarkkinointi osaksi brändiviestintää – kerromme nyt, mitä ovat videomarkkinoinnin trendit 2023

Jo vuosia markkinoinnin ammattilaiset ovat korostaneet videoiden merkitystä osana yrityksen ja brändin viestintää sekä markkinointia, mutta miksi?

Onko minun yrittäjänä tai markkinointipäättäjänä oikeasti fiksua sijoittaa laadukkaisiin markkinointivideoihin vuonna 2023?

Noh, hypätään heti aluksi tutkailemaan statistiikkaa ihmisten verkkokäyttäytymisestä. Ihmisten verkkokäyttäytyminen määrittelee nimittäin pitkälti sen, missä yrityksen kannattaa näkyä ja missä muodossa. Vuonna 2022 82 % kaikesta Internet-liikenteestä kohdistui videoihin sekä niiden katseluun (VNI Complete Forecast Highlights Global – Consumer Highlights). Okei, no Netflix, YouTube, TikTok, Instagram Reels ja sadat muut suoratoistopalvelut luonnollisesti ovatkin kiinnostavia – eli tuo luku ei sinällään yllätä. Onhan elokuvia ja sarjoja katsottu iät ja ajat.

Tosin se, mitä edellä mainitut (pois lukien tilauspohjaiset suoratoistopalvelut) tarjoavat verrattuna perinteisiin DVD:hin ovat mainospaikat yrityksille. Itse asiassa nämä mainospaikat rahoittavat videoalustojen toiminnan – eli aika suoraviivaista bisnestä. Näistä suurimpina esimerkkeinä toimivat valtaosalle tutut YouTube (Googlen omistama), Instagram (Metan omistama) sekä uusimpana tulokkaana TikTok (Bytedancen omistama). 

Mutta kiinnostaako minun yritysvideoni oikeasti ketään?

Kiinnostaa. Paljon on tietysti kiinni sisältösi laadukkuudesta. Mitä paremmin videosi puhuttelee juuri sinun kohderyhmääsi, sitä paremmin se näkyy yrityksesi tuloksessa positiivisessa mielessä. Huonolla videolla vaikutus on todennäköisesti lähempänä negativiista kuin positiivista. 

66 % Internetin kuluttajista tutustuisi mieluiten yrityksen tuotteeseen tai palveluun videomuodossa. 18 % vastaajista lukisi mieluummin tuote-/palvelukuvauksen tekstimuodossa (39+ Video Marketing Statistics)

Ok, tämä olikin jo tuttua asiaa videoista, mutta mikä muuttuu nyt vuonna 2023?

Niin, itse aiheeseen. Tähän vuosikymmeneen asti valtaosa kansainvälisestä videomarkkinoinnista videoalustoilla on tapahtunut YouTubessa. YouTube on ollut suosituin alusta jo likimain 20 vuotta. Mutta asia ei ole enää niin yksinkertainen johtuen pitkälti videoiden kulutustavan muutoksesta.

Niin kuin muutakin verkkoselaamista, kulutetaan myös videoita nykyisin pääosin mobiililaitteilla. Kuten verkkosivujen suunnittelussa, tulee myös videoiden suunnittelussa ottaa huomioon ns. “mobiili ensin” -ajattelumalli (ellei kyseessä ole tv-mainos tai muu vastaava). 

Mitä tämä tarkoittaa konkreettisesti? 

YouTube on kääntänyt mobiilissa katsottavat videot iät ja ajat vaaka-asentoon, koska videot on lähtökohtaisesti tehty 16:9-formaatissa. TikTok pioneerina toi kuvioon mukaan pystyvideot.

Käännetään asetelma ylösalaisin. Lyhyitä 9:16 pystyvideoita vrt. YouTuben pidemmät 16:9 vaakavideot. Ja kas kummaa, TikTokin suosio varsinkin nuoremman sukupolven keskuudessa räjähti muutama vuosi takaperin. Tänä päivänä TikTok on suosittu videoalusta ikäpolvesta riippumatta – ja trendistä johtuen rinnalle on noussut Metan pystyvideoalusta (Instagram Reels) sekä Googlen vastine (Youtube Shorts).

Lyhyestä virsi kaunis, pystyvideot ovat ehdottomasti huomionarvoinen tekijä vuonna 2023 sekä tulevaisuudessa. Eli kun seuraavaksi pyydät tarjousta videosta, muista sisällyttää pystyvideoversiointi, eli versio 9:16-muodossa!

Mitä tuloksia Tagomolla on saatu pystyvideoilla?

Palveluvalikoimassamme on ollut Tagomon alkuajoilta asti YouTube-mainonta, sillä se kuuluu osaksi Google-mainontaa. Teemme myös sosiaalisen median mainontaa, joten videomainokset kanavasta riippumatta ovat meille arkipäivää. 

Aikaisemmin videomainonnassa pääpaino on ollut vaakavideoissa, mutta viime aikoina olemme yhä useammin sisällyttäneet mainontaan mukaan myös pystyvideoita. Yhteistyökumppanimme Valoten kanssa lähdimme hakemaan omaa faktapohjaa pystyvideoiden toimivuudelle ja vaikuttavuudelle vaakavideoita vastaan. Seuraavassa muutama nosto kampanjastamme:

Pystyvideoilla lyhyempien videoiden katseluprosentit olivat miltei tuplasti korkeampia. Videomateriaalina kaikista vaikuttavinta oli “explainer”-sisältö, ja huonoiten toimivat videot, joissa ei ole mitään interaktiota ihmisen kanssa.

Pystyvideoissa ei ole tuloksiin peilaten tärkeintä välttämättä kaikki hifistely itse videossa, vaan autenttisuus on se, mikä vetoaa katselijoihin. Tämän lisäksi pystyvideoissa itse videon “hook”, eli ensimmäisen muutaman sekuntin sisältö näyttelee todella suurta roolia. Pystyvideoita jakavissa alustoissa seuraavaan videoon siirtyminen on tehty niin helpoksi, että mikäli video ei heti alussa herätä mielenkiintoa, se sivuutetaan. 

Yhteenvetona videomainonnasta vuonna 2023 nostaisin muistutuksena kaksi avainasiaa. Videon jakelukanava sekä videon sisällön laadukkuus ja viestintäkulma. Niin kuin muissakin markkinointiprojekteissa, myös videomarkkinoinnissa olettaminen tappaa kehityksen. Jotta tiedät, mitkä kanavat ja mitkä sisällöt toimivat yrityksesi markkinoinnissa, niitä pitää testata. Datan pohjalta kehittäminen on huomattavasti helpompaa kuin mututuntumalla. Jos tarvitset testaamisessa apua, ota yhteyttä ja aloitetaan Pilottiprojekti myös sinun kanssasi! 

Jaa artikkeli


Yksi tärkeistä tavoitteistamme on tehdä markkinoinnista ja mainonnasta ymmärrettävää

Me avaamme sinulle digimaailman salat ja tavat markkinoida tuloksekkaasti.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää!

Pikayhteydenotto

Jätä yhteystietosi, soitamme sinulle ensi tilassa!

Soita Postia